dimecres, 13 de juny del 2012

Sobre la Reforma Laboral




El passat 10 de febrer el govern del Partit Popular, amb la complicitat de Convergència i Unió, va aprovar el decret-llei 3/2012 sobre la regulació del mercat laboral.
La reforma pretén respondre a la necessitat de crear ocupació en un context de crisi econòmica que s’ha endut per davant milions de llocs de treball. Aquesta reforma, però, està basada en els dogmes propis del fonamentalisme ideològic neoliberal que assegura que abaratint l’acomiadament i precaritzant el mercat de treball es crearà ocupació i acabarà la crisi.
Nosaltres, en canvi, creiem que aquesta reforma no només no ajudarà a crear llocs de treball, sinó que tindrà l’efecte contrari: provocarà més acomiadaments, més precarietat i més inseguretat laboral. Representa, doncs, un retrocés en els drets laboral dels treballadors i treballadores, especialment per a les dones i els joves, deixant sense efecte moltes de les conquestes socials consolidades al llarg de la democràcia.
Volem destacar, a més a més, l’element antidemocràtic que suposa prescindir de la negociació col·lectiva, una eina de diàleg social que ha estat cabdal a l’hora de millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores. Un altre apunt a tenir en compte és la voluntat de devaluar salaris, fet que –contra el que diu el govern i la CEOE- no significa un augment de la competitivitat sinó tot el contrari: representa menys diners per al consum, i per tant, més crisi.
Amb aquesta reforma, el govern introdueix l’element emocional de la por en les relacions laborals, per el qual els treballadors i les treballadores prefereixen acceptar una disminució dels seus drets a canvi de mantenir el lloc de treball. Lamentablement, el govern posa entre l’espasa i la paret als treballadors i les treballadores del país fent-los escollir entre quedar-se a l’atur o la precarietat laboral.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada